In het kader van de week van de (werk)stress wil ik een bijdrage leveren met een aantal praktische tips om beter om te kunnen gaan met werkgerelateerde stress.

STOP!! … als de werkdruk niet meer onder controle is.

Vanuit de stressaanpak weten we dat als de werkdruk niet meer controleerbaar is je dan snel het overzicht en focus verliest. We spreken dan vaak van negatieve stress. Als dat langdurig aanhoudt is dit niet gezond.

Om goed overzicht te blijven houden in acute stresssituaties zou je de volgende tip ter harte nemen.
Bij ACUTE stress:
STOP! met datgene waar je mee bezig bent. Doe een Pas op de plaats, concentreer op je ademhaling, accent op langer uitademen, 2 tellen in, 4 tellen uit. 3 minuten lang. Ga dan vervolgens weer terug naar je taak en bedenk vervolgens hoe je het gaat aanpakken.

Introduceer een dagelijks speelkwartier

Vanuit de stressaanpak weten we dat als de werkdruk niet meer controleerbaar is je dan snel het overzicht en focus verliest. We spreken dan vaak van negatieve stress. Als dat langdurig aanhoudt is dit niet gezond.
Een andere manier om even die druk van de ketel te halen is gewoon even lekker spelen.
Spelen helpt namelijk de geest leegmaken. Het doen van activiteiten waarbij de activiteit belangrijker is dan het doel helpt je aan nieuwe energie en inspiratie.
INTRODUCEER EEN DAGELIJKS SPEELKWARTIER
Doe iets met een bal, pak een springtouw, ga schommelen, boksen tegen een zandzak, bellen blazen, jojo-enen of een competitie tafelvoetbal, sjoelen tegen je collega’s of verzin gewoon een leuk spel met datgene wat er in je omgeving is.
Spelen is de tegenhanger van stress.
Door te blijven spelen als volwassene kun je stress van je af laten glijden en het helpt je herstellen. Donkere gedachten maak je lichter, je prikkelt de creativiteit en zorgt voor ruimte in je hoofd.
Dit kan allemaal doordat je plezier beleeft! Als kind spelen we allemaal, maar met de jaren wordt dit steeds minder. Dingen doen alleen omdat ze leuk zijn, dat gunnen we onszelf op een gegeven moment niet meer. Het wordt tijd om weer lekker te spelen, pret te beleven en de stress te laten wegsmelten.

Ont-moet jouw Moed. Zeg eens (meer) NEE!

De één kan het wat makkelijker dan de ander; Nee zeggen.
Nee zeggen vraagt nog wel eens moed.

Zeker in drukke werkomstandigheden zou het het fijn zijn zo af en toe even nee te kunnen zeggen en dat zonder schuldgevoel en ik-moet gedachte. Hiermee kun je werkdruk beter onder controle houden.

Moed is een mooie kernwaarde en gaat over persoonlijk leiderschap, je ware zelf willen én durven zijn. Authenticiteit geeft innerlijke kracht en vergroot je veerkracht. Het helpt je bij je focus en zo jouw werkdruk onder controle te houden. Het werk te doen zoals jij het wilt. Met moed, vertrouw je op jezelf dat je iets kunt, ondanks dat je geen honderd procent zekerheid hebt.

Is het een idee elkaar hierover eens te ontmoeten? Kijken hoe het staat met jouw empatische assertiviteit? Welke krachtige kernwaarden jij nog meer bezit om ze in te zetten bij jouw stressaanpak?