In de afgelopen coronaweken nodigde ik ondernemers uit voor een Blokje om. De coronasituatie kunnen stress en negatieve emoties uitlokken. Met de ‘Blokjes om’ wil ik de ondernemers laten ervaren hoe je op een simpele manier dmv. dagelijks een Blokje om er voor kan zorgen dat jezelf een bijdrage kan leveren met het verhogen van de vitaliteit.

Ter inleiding

Lopen heeft een krachtige invloed op ons brein, onze mentale staat. Diepere gedachten kunnen behoorlijk verontrustend zijn. Stress over je bedrijf of privé, het nemen van ingrijpende beslissingen, reacties afwachten… Het brein is niet gek op zulke bedreigingen van ons welzijn en zal proberen alle vooruitgang te blokkeren.

Tijdens het lopen is het brein niet bezig met beschermen. Al wandelend doen we niets anders dan het volgen van het pad en om ons heen kijken. De ideeën die in ons onbewuste ontstaan, bijvoorbeeld oplossingen voor bepaalde situaties, creatieve ideeën, borrelen nog steeds op. En omdat we in beweging zijn staan ze minder onder druk. Zo krijgen ze meer kans om op de voorgrond te treden. Tijdens een blokje om werken we op een soepele manier aan onze ondernemerseigenschappen (moed, zelfvertrouwen, focus, creativiteit, initiatief).

Lees hieronder mijn vitaliteitservaringen tijdens mijn verschillende ‘Blokjes om’ met diverse ondernemers.

Blokje om’ met….

Huisarts Margriet Bogaerts-Samama.

‘Niet Snoozen maar sporten’
Een klein jaar geleden deed Margriet een beroep op mij om eens samen te kijken naar haar werk-privé balans en dan met name haar dagelijkse energie. Met het opstarten van een huisartsenpraktijk en het zijn van moeder van twee jonge kinderen, vond ze het o. a. lastig om dat stukje gezond bewegen en energiek leven goed te combineren met haar drukke werkzaamheden.

Met gerichte vitaliteitssessies op het gebied van motivatie, energie en veerkracht gecombineerd met buitentrainen, zijn we aan de slag gegaan met het verbeteren van haar zelfregie. Nu na een aantal maanden verder vertelt ze tijdens ons evaluatie Blokje om, vol trots en energie, hoe energiek ze is en met plezier ipv moeten, regelmatiger haar sportmomenten kan inlassen tussen haar drukke werkzaamheden door.

Tot slot als tip gaf Margriet aan dat als de wekker afgaat niet te gaan Snoozen maar te gaan sporten. Dit kan mooi met een ‘Een blokje om’ of gewoon simpele oefeningen die je thuis kunt doen.

 Micha Bliek, eigenaar van familiecamping de Molenhoek te Kamperland

Blok je onrust, ga een blokje om!

Vandaag een blokje om in de polder. Na een zomerseizoen van keihard werken kan het lastig zijn jezelf ‘uit’ te zetten. Dag in, dag uit ben je gastheer, let je op (corona)veiligheid, onderhoud, logistiek en verkoop. Dagelijks doe je dat met verschillende petten op.

Kortom hoe krijg je het rustig in je hoofd. Hoe zet je jezelf even uit. Hoe ga je om met die onrust van ‘het nooit klaar zijn’. Even de gedachten verzetten, counselend coachend of trainend vanaf jouw voordeur werkplek of bedrijf een blokje om voor een inspirerende en energieke oppepper.

https://www.demolenhoek.com/nl/

(virtueel) Loes Beenhakker, Massagetherapeut en Tactielcoach bij Verzachting.

Steeds meer mensen werken thuis. Op het eerste gezicht lijkt dit vele goede mogelijkheden te hebben betreffende vrijheid, balans en efficiëntie. Bijvoorbeeld: geen last van je leidinggevende, tussendoor sporten en boodschappen doen, langere pauzes, weinig reistijd, etc. Aan deze voordelen zitten echter toch wat valkuilen blijkt uit verschillende ervaringsverhalen. Thuiswerkers hebben helaas toch ook te maken met verschillende sores. Zoals op het gebied van balans werk/privé. Missen van betrokkenheid in het werk. Eenzaamheid door het missen van direct contact met collega’s/klanten en Lichamelijke klachten.

Met ‘Soepel en zonder sores thuiswerken’ leg ik dit onderwerp onder de loep bij verschillende experts en hoop zo op goede en waardevolle tips om goed en zinvol thuis te kunnen werken. Tips op het gebied van energie, verbinding, gezondheid en focus.

https://youtu.be/plB-bBNc_Cw

https://www.verzachting.nl/ of https://www.schooloftouch.nl/professional/loes-beenhakker/

Hans Notebaart, de Middelburgse Stegeman.

‘Blok voor even de crisis, en ga een blokje om.’

Vandaag een blokje om met niemand anders dan de Middelburgse stegeman. De initiatiefnemer van de stegentochten door Middelburg. Die van ‘Blokjes om’ lopen, gewoon zijn beroep heeft gemaakt. Echter nu ook in een lastige parket, omdat er door maatregelen niet met groepen gelopen mag worden. Geen inkomen en een hoop onzekerheid. Ondanks deze vervelende situatie ontmoette ik als vanouds een inspirerende Hans voor een exclusief ‘Blokje om’. Ook Hans probeert met zijn dagelijkse ‘Blokje om’ als een routine de moed er in te houden.

https://www.stegentochtenmiddelburg.nl/

Ruud Verschoor  van succesology

‘Veel bizzy? Verdeel je dag en doe buisnessbreaks.’

Vandaag heb ik een buisnessbreak mogen invullen van Ruud Verschoor. Ruud is buisnesscoach en bedenker van o. a. Burnout team en Succesology. Hij begeleidt ondernemers om goed en gezond met succes om te kunnen gaan.

“Het dagelijkse `Blokje om’ inplannen draagt bij, bij het succesvol ondernemen. Je bent vaak veel, vooral in een langdurige zittende houding, bezig met je hoofd. Uit je stoel komen en een ‘Blokje om’ creëert nieuwe verfrissende mentale energie en meer fysieke rek aldus Ruud Verschoor”.

 Eva van Hoek, Sportmassage

Loopt de druk hoog op,
kneed je knopen,
Blok je om.
Zo kun je de druk ontlopen.

In haar bedrijf, Sportmassage Eva van Hoek, krijgt ze op het moment meer klanten gericht op ontspanning ipv. sportmassage. Ze merkt bij deze mensen, veelal thuiswerkers, hogere spierspanningen in nek, schouder, rug. Met ontspannende massages kneedt ze de boel weer soepel en ontspannen.

Bij langdurige zitmomenten, vanaf 30 minuten past het lichaam zich namelijk al aan met o. a. verkorting en verkleving van spieren, pezen en banden. Dit zorgt ervoor dat er dan verminderde doorbloeding kan ontstaan en ophoping van afvalstoffen. Met als gevolg hoofdpijn, pijnlijke spieren en stramme gewrichten.Naast het toepassen van het dagelijkse ‘Blokje om’ en de vitabreaks , kun je met een ontspannende massage jezelf een extra weldadige oppepper geven.

https://evasportmassage.nl/

Jolanda Poppe van Connect

‘Je moet eerst in beweging komen om tot actie over te kunnen gaan’.

Jolanda is zelfstandig ondernemer als gedragsspecialist en ambulant begeleider binnen het onderwijs. Ze helpt kinderen en jongeren bij het onderzoeken van hun kwaliteiten en zo te leren om met meer zelfvertrouwen in het leven te kunnen staan waarmee ze zelf hun oplossingen kunnen vinden om op eigen kracht verder te gaan.

Bij het succesvol begeleiden van de kinderen die zichzelf een beetje dwars zitten, is het belangrijk dat de kinderen zich gehoord en vooral veilig voelen. Om dat voor elkaar te krijgen stelt Jolanda zichzelf kwetsbaar op om zo ingang te kunnen krijgen bij haar jonge cliënten.

Dit vraagt veel van haar energie en focus. Zodoende heeft ze van haar ‘Blokje om’ een ware dagelijkse routine gemaakt. Een routine die haar in beweging brengt om lastige trajecten te kunnen overdenken. Een Blokje om om haarzelf te bewegen naar een goede gezondheid. Een blokje om om ook een zichtbare ondernemer te kunnen zijn. Met de ontstane energie kan ze met voldoende daadkracht en veerkracht in actie komen.

https://www.connect-begeleiding.nl/

(virtueel) Erik Rozendom, Dirigent en Hoornist.

Van Bach to the Godfather

Er kwamen een paar interessante onderwerpen aan bod. Hoe kunnen we muziek inzetten om op een soepele wijze om te gaan met de thuiswerk sores. Hoe kun je je focus doseren met kleine kinderen om je heen. Verder was er nog een verrassende toegift. Zie en luister het gesprek op de onderstaande Youtube link

https://youtu.be/Bq8Bvhwd5eQ

https://www.rozendommusic.com/


Femke Vos de Wael van Stadstuinwinkel Plantaardig in Middelburg.

De wakkere kracht.
Groen van kleur,
fris, gezond, dag en nacht.
Maakt van het werk geen sleur.

Blokjes om mogen doen met ondernemers die ondernemen vanuit hun passie en hart zijn de krenten in de pap.In tegenstelling tot mijn buiten ‘Blokjes om’ doe ik nu voor de uitzondering een binnen ‘Blokje om’. En wel in een buitengewone inspirerende plantenwinkel, Stadstuinwinkel Plantaardig. Het Blokje om in de winkel was een ware belevenis betreffende het vele verschillende groen, een energieke en inspirerende winkel waar je informatie krijgt vanuit pure kennis, ervaring en passie.

De ‘Blokjes om’ zijn bedoeld om de (thuis) werkers mensen even weg te halen achter het scherm en mee naar buiten te nemen om lichaam en geest even op te peppen. Aangezien we toch wat uurtjes binnen zijn zou het toch mooi zijn als we het buiten ook meer naar binnen kunnen halen. Wat zouden daar nou de ideale (thuis) werkplanten voor kunnen zijn.

Zo praktisch en meedenkend Femke is, kwam ze gelijk met een aantal vitaliserende ‘vrouwentongen’ of te wel beter bekend als de Sanseveria. Iedereen kent deze plant wel van vroeger en tegenwoordig zijn ze weer hip en vooral functioneel.
Echter wat veel mensen wellicht nog niet weten zijn de bijzondere eigenschappen van deze plant. Dit is een echte luchtververser. Het zuivert de lucht. Daarnaast wordt het ook wel de antisnurkplant genoemd. Zet je hem op je nachtkastje dan zal de snurk zomaar een paar octaven lager kunnen worden door zijn unieke luchtverversingeigenschap.

Kortom een wakkere thuiswerkplant die je leefomgeving voorziet van zuivere lucht om helder te denken en je ook nog een goede nachtrust kan bezorgen. De groene kracht voor dag en nacht.

Zou je ook eens zo’n inspirerend advies willen krijgen van Femke, neem gerust contact op via de mail of doe ook eens tussendoor een groen ‘Blokje om’ in de winkel.

https://plantaardigmiddelburg.nl/

Edwin Mijnsbergen van ‘Wij zijn de stad’

Het eerste ‘Blokje om’ met wel de meest bekende Middelburger onder de ondernemers. Dagelijks vele uren achter het beeldscherm om het wel en wee van ondernemend Middelburg te delen.
Even los van die 4 witte muren, beeldscherm, telefoon en cafeïne. Het lichaam energiek oprichten, de boel van top tot teen even laten circuleren voor weer wat souplesse in die hersencellen, nek, schouder en onderrug. Even opfrissen voor nieuwe energie en creativiteit.

https://wijzijndestad.com/

Esmee van Lit, Sales projectleider bij cateraar Vermaat

‘Blok je pauze en ga een blokje om.’

Speciaal in deze week van de werkstress extra aandacht voor de thuiswerkers. Zoals ook mijn dochter Esmee, Sales projectleider voor een cateraar die in verband met de corona maatregelen vooral thuis moet werken.

Dat betekent voor haar vooral het missen van de spontane tussendoorgesprekjes met collega’s. Het vasthouden van de focus. Lastig loskomen van het werk omdat de werkruimte tegelijkertijd ook haar privéruimte is.
Kortom ik haalde haar op voor energiek ‘Blokje om’ waar ze even haar hoofd kon leegmaken voor nieuwe energie en focus.