Je voelt je futloos. Je hebt geen energie, je sleept jezelf van uur naar uur. Op een dag ben je zo moe dat je niet eens je bed uitkomt. Het overkwam Remco. Een gezonde vijftiger die houdt van hard werken en zijn schaapjes op het droge heeft. Tenminste, zo lijkt het.

Het leven van Remco ziet er op het eerste gezicht rooskleurig uit. Na een paar financiële mazzeltjes hoeft hij niet meer zo nodig. Hij woont naar zijn zin, is gezond en heeft een druk sociaal leven. Om lekker bezig te zijn doet hij vrijwilligerswerk bij de sportclub. Hand- en spandiensten verlenen, kantinediensten draaien, feesten en partijen organiseren. Remco draait zijn hand er niet voor om. Ook is hij nog regelmatig op zijn vorige werk te vinden. Als ze daar even omhoog zitten, kunnen ze altijd een beroep op hem doen. Vanwege zijn loyaliteit en hulpvaardigheid is Remco geliefd bij kennissen en vrienden.

Valkuil

Geen ‘nee’ kunnen zeggen is een mooie kwaliteit, maar ook een enorme valkuil. Remco valt er middenin. Het zichzelf wegcijferen eist zijn tol. De rek is eruit. Lichamelijke ongemakken zijn verworden tot chronische klachten. Zijn omgeving stoort zich aan zijn z’n chagrijnige buien. De spanningen lopen op en belemmeren zijn levenslust. Remco loopt vast en komt op een dag zelfs zijn bed niet meer uit.

STOP!

Het is de hoogste tijd om de regie terug te pakken! Terug naar ontspanning. Terug naar ‘normaal’. De opgelopen schade herstellen. Maar hoe doe je dat? Voor Remco is het van belang dat hij eerst de rust pakt. Dat hij tijd voor zichzelf neemt. Vervolgens moet hij leren dat hij compassie met zichzelf mag hebben, hij mag gewoon aardig zijn voor zichzelf. Daarna kan hij onder ogen zien dat de rollen voor even zijn omgedraaid en dat hij hulp mag vragen aan anderen.

Kennismaking

Na een paar kennismakingsgesprekken trekt Remco de stoute schoenen aan. Samen maken we een paar rustige wandelingen in de natuur. In de gesprekken die we onderweg voeren, ziet hij in dat hij compassie voor zichzelf mag tonen. We hebben het over de waarden in zijn leven. Als de emoties wat oplopen, leid ik hem af door slootje te springen, in bomen te klimmen of andere lichamelijke hindernissen te nemen. Na een paar weken wandelen, krijgt Remco weer wat energie. Stukje bij beetje krijgt hij plezier in het leven terug. Ook thuis vindt dit zijn weerslag. Hij pakt zelfs een nieuwe hobby op.

Is Remco nu een held?

Ja. Hij toont moed door hulp in te roepen van een professionele vitaliteitscoach. Ondanks zijn futloosheid kruipt hij met moeite zijn bed uit om de wandelschoenen aan te trekken. In beweging komen en de confrontatie aangaan is het mooiste cadeau wat Remco zichzelf kan gunnen. Hij leert hoe hij signalen herkent van oververmoeidheid en depressieve klachten. Hij leert opnieuw kordaat en daadkrachtig handelen. Het is een heldendaad om de draad weer op te pakken.

Wil jij ook een held zijn?

In ons leven kunnen we allemaal te maken krijgen met tegenslagen. Scheidingen, ontslag, ziekte, verlies. Of we zijn juist bezig met het verwezenlijken van ambities als een eigen bedrijf opstarten, een nieuw huis kopen of een grote wereldreis maken. Het zijn allerlei alledaagse situaties, die vragen om inzichten en kennis van je talenten, maar ook van je valkuilen.

Grijp die kans!

In het Beter leven met Peter programma laat ik je groeien naar jouw heldendom. Je krijgt inzichten waardoor je bewuster kunt handelen. Niet alleen op de momenten dat je over het leven struikelt en je de tijd moeten nemen om te herstellen, maar ook op de momenten dat je floreert en het leven viert!

Ja, dit is een herkenbaar verhaal en ik zou graag meer over de ‘Beter leven’ programma’s willen weten. Neem vrijblijvend contact met mij op.