Dagelijks worden we op allerlei manieren met het verschrikkelijke Corona-virus geconfronteerd. De kranten staan er vol mee. Alsof er helemaal geen ander nieuws meer bestaat. Je hoeft de televisie of de radio maar aan te zetten en de ellende van de hele wereld stort je huiskamer binnen. Dit is het belangrijkste onderwerp van een spontaan gesprekje dat ik had tijdens ‘een frisse neus halen’ – uiteraard met 1,5 meter afstand! Als we de geleerden mogen geloven, dan gaat de Corona-crisis ook nog eens een economisch staartje krijgen. Help, hoe ga ik hier voor mijzelf een positieve draai aan geven?

We kunnen wel stellen dat dit een serieuze crisis is. Voor mijzelf, al mijn generatiegenoten en jongere mensen, geldt dat we nog nooit een dusdanige pandemie meegemaakt hebben, waar allerlei zekerheden opeens heel onzeker blijken te zijn. Zekerheden betreffende onze gezondheid, ons inkomen en onze baan of zelfs het bestaan van je bedrijf.

Al die vanzelfsprekende zekerheden kunnen in korte tijd in rook opgaan. Aangezien we niet weten hoelang dit allemaal gaat duren, zullen we vooral geduld op moeten opbrengen. Dit terwijl je al vol in de startblokken stond, moest je ineens je werk staken. In onze mindset kan dit best demotiverend en verlammend werken.

Zelfreflectie

Wat moet je dan gaan doen met die plotseling vrijgekomen tijd? Hoe kun je je vrije tijd op een zinvolle manier in vullen?
Met wat ik zo een beetje om me heen hoorde en wat ik las, was het in die eerste twee weken vooral aan de slag gaan met de achterstallige onderhoudsklusjes of het ordenen en bijwerken van de administratie. De tuin in gereedheid brengen.
Maar dan, als je te horen krijgt dat de maatregelen nog eens verlengd gaan worden? Wellicht is deze noodgedwongen situatie wel het moment om weer even met beide benen op de grond te landen. Om jezelf eens te resetten door jezelf kritische vragen te stellen. Om vervolgens met deze reflectie je verder te ontwikkelen als mens, ondernemer of partner.

Improvisatietalent

Met het wegvallen van allerlei vaste dagelijkse patronen en kaders, zoals naar ons werk gaan, ontmoetingen hebben met familie en vrienden, samen met anderen sporten, kinderen die naar school gaan, contacten onderhouden met collega’s of gezellig een avondje uitgaan, krijgen we opeens met hele andere patronen te maken.

Geïsoleerd zijn, tussen vier muren zitten samen met niet-naar-schoolgaande-kinderen en een thuiswerkende partner, vraagt het best wat van je improvisatievermogen. Het legt flink beslag op onze bewegingsvrijheid.

Nieuwe uitdagingen aangaan

Zo van de ene dag op de andere dag worden er hele andere eisen aan ons gesteld. Eisen waar we niet echt voor hebben kunnen oefenen. Denk maar aan het kunnen concentreren op je werk thuis, met spelende kinderen naast je. Hoe kun je de focus bewaken in een vol, wellicht meer rommelig huis? Je krijgt vast te maken met bepaalde emoties die je nog nooit eerder bij jezelf had gevoeld. Hoe ga je daar mee om? Wat doe je met de eenzaamheid die ontstaat door het afstandelijke contact met je familie, vrienden en collega’s?

Meestal heb je er geen tijd voor om daar over na te denken. Je handelt gewoon. Achteraf zien we wel of het de juiste beslissingen waren. Hoe mooi zou het zijn als we van deze situatie kunnen leren beter om te gaan met nieuwe toekomstige uitdagingen.

Daadkracht tonen

Er het beste van maken vraagt van ons een daadkrachtig optreden, een optreden met voldoende zelfvertrouwen. Je moet jezelf kwetsbaar durven op te stellen en kritische vragen aan jezelf stellen, om zo je sterke eigenschappen te ontdekken. Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. In de situatie waarin we nu zitten, word je op de proef gesteld. Je hebt de tijd om na te denken over jouw leven qua carrière, qua gezondheid, qua relatie of qua maatschappelijk belang. Als je druk aan het leven bent, ben je hier niet mee bezig.

Deze periode zouden we dus kunnen gebruiken om onszelf op een realistische en creatieve manier uit te dagen. Om vervolgens te kunnen handelen zullen we een aantal vaste gewoontes overboord moeten gooien en daarvoor in de plaats nieuwe, functionelere gewoontes aanleren. Diepgewortelde gewoontes veranderen kan echter heel lastig zijn. Er kunnen nogal wat focusrovers op de loer liggen die je afleiden, waardoor je daadkracht zwakker wordt, en die je verlammen in het doorpakken.

Persoonlijk leiderschap

Jezelf beter leren kennen kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt om daadkrachtiger je grenzen te bewaken en nieuwe stappen te zetten. Je ontdekt wat je sterke kanten zijn en hoe je deze op de juiste momenten kunt inzetten. Je weet grip te houden op je focus, zodat je je niet zo snel laat afleiden en daarmee kom je energieker de dag door. Al deze tools bij elkaar maken je ook nog eens veerkrachtiger, waardoor je tijdens moeilijke momenten makkelijker opveert en door kunt pakken.

Download de gratis e-paper en of vraag een coachconsult aan

Mocht je hier wat meer mee willen, dan kun je mijn gratis e-paper ‘Daadkrachtige veerkrachtplan in 5 stappen’ downloaden, waarmee je stapsgewijs voor jezelf aan de slag kunt. Aangezien iedereen op zijn eigen manier te maken heeft met de crisis, kun je er voor jezelf die onderwerpen uithalen die je aanspreken.

Mocht je na het lezen van deze blog gelijk de daad bij het woord willen voegen, dan is het mogelijk een coachconsult aan te vragen. In dit persoonlijke gesprek kun je op een vlotte manier antwoorden krijgen op jouw vragen, met een paar extra handige tips als afsluiting.