,,Ik zou zo graag eens wat minder van mezelf moeten. Mijn lat lager kunnen leggen, zonder schuldgevoel. Dat zou me een hoop energie schelen’’, zegt Henriëtte een aantal maanden geleden in ons kennismakingsgesprek.

,,Dag in, dag uit ben ik vooral bezig met van alles moeten. Ik moet dit, ik moet dat. Dit moet zus, dat moet zo. Die onrust! Als ik al mijn moet-dingen achter de rug heb, ben ik te moe om aan mezelf toe te komen. Daar heb ik dan geen puf meer voor.’’

Henriette zegt dat ze ’s morgens minder uitgerust wakker wordt en aan het einde van de dag uitgeblust is. De hele dag door is ze onrustig en gefrustreerd, ze heeft het gevoel de controle over zichzelf en de tijd kwijt te raken. Dit heeft een duidelijke weerslag op het gezin en op haar werk.

Stoppen met moeten

Waarom moet je zoveel van jezelf? Waarom leg je de lat zo hoog? Waarom wil je iedereen zo graag tegemoetkomen? Ik vraag haar een vitaliteitsscreening-vragenlijst in te vullen. Daarmee krijgen we mogelijk al wat antwoorden op haar hulpvraag: ,,Hoe maak ik mijn leven overzichtelijker en ontspannen zonder steeds maar zoveel te moeten van mezelf.’’

De vragenlijst geeft antwoord op de aan- en afwezigheid van frustraties binnen de psychologische- (autonomie, binding en competentie) en biologische basisbehoeften (slapen, bewegen en energie). Henriëtte scoort laag op autonomie, competentie (meestal ja-zeggen) en energie. Ze wil vooral iedereen ‘pleasen’ en de controle houden. Dat kost haar veel energie. Omdat ze om zich heen verschillende vriendinnen en collega’s ziet ‘omvallen’, wil ze er werk van maken.

Ont-moeten door eerst jezelf te ontmoeten

Het zou mooi zijn als er zoiets bestond als een persoonlijke handleiding voor je leven met een opsomming van al je eigenschappen die iets zeggen over je karakter je levenswaarden, talenten en valkuilen. Het in kaart brengen lijkt lastig, toch handelt iedereen dagelijks onbewust volgens die handleiding. Wie steeds van alles van zichzelf moet, handelt misschien uit een gevoel van veiligheid. Dat verklaart meteen dat die persoon graag de controle houdt en niet graag voor onverwachte verrassingen komt te staan. Het moeten is dan een soort mechanisme om grip te houden.

Moed opbrengen om te excelleren

Met de vitaliteitscreening en de gerichte vragen komen we erachter dat Henriëtte vooral bang is de controle over haar drukke leven kwijt te raken. Ze wil er graag zijn voor haar collega’s en gezin zodat niemand iets tekortkomt. Ik leer haar dat ze beter overzicht krijgt als ze zich concentreert op de helft van de activiteiten waar ze wél de controle over heeft en die perfect uitvoert. Dat scheelt een hoop extra focus en energie.

Moed opbrengen om nee te zeggen

Henriette wil iedereen te vriend houden. Ik laat haar een opsomming maken van vijf collega’s, vijf kennissen of vrienden en vijf familieleden waarmee ze graag in één schuitje zou willen zitten. Een eye-opener! Enerzijds ziet ze wie een belangrijke rol speelt in haar leven, anderzijds komt ze erachter dat ze nee moet leren zeggen tegen mensen die niet in haar schuitje meevaren. Stap voor stap leert ze hiermee om te gaan. Ze ziet in dat ze er niet altijd voor iedereen kan en moet zijn.

Veranderen vraagt moed

Als je het anders wil, ontkom je niet aan veranderen van vaste gewoontes. Dat is niet makkelijk. Veranderingen kunnen pijnlijk zijn, angstig maken en vermoeiend zijn. De confrontatie met jezelf aangaan om vervolgens uit je comfortstand te stappen en de dingen anders te gaan doen om jezelf te ont-moeten vraagt een hoop moed.

Leiding nemen over jezelf

Lijkt het je wat om je moed aan te spreken om de leiding weer over jezelf te nemen? Maak dan een afspraak met mij om te zien wat jij daarvoor nodig hebt. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Heb je andere vragen of wil je steviger in je schoenen komen te staan? Bel of mail gerust.

Contact

Beter leven met Peter
Counseling, coaching en training