Inmiddels met vele jaren aan praktijk- ervaringen, bijscholingen en cursussen volgen blijkt dat een gezonde leefstijl leiden eigenlijk helemaal geen grote geheimen kent. Het komt er vooral op neer om gewoon te doen wat je moeder je vroeger ook al vertelde. “Eet je groente op, kom van die bank, op tijd slapen, ga naar buiten, doe wat nuttigs”.

Goed leven in vitale gezondheid

Met mijn start als gezondheidsprofessional zo’n 20 jaar geleden had ik een duidelijke missie. Ik wilde namelijk zoveel mogelijk mensen, jong en oud, zwemmende, fietsende, lopende, fitnessende en wandelende in beweging brengen en helpen naar een gezondere leefstijl.
In de tegenwoordige tijd zijn we vooral op zoek naar die ‘wondermiddelen’ die ons zonder moeite in korte tijd gezond en gelukkig zouden moeten maken. Denk maar aan dat beste superdieet, de fitnesshype, hét tellsell thuisfitnessapparaat, de wonderlijke powersupplementen en die hard schreeuwende supercoaches.
Inderdaad heel veel werkt en best snel…echter voor hoe lang en is het ook echt passend in jouw leven?

Snel resultaat en volhouden

De ervaring leert ons dat quick fix oplossingen helaas niet vaak lang kunnen worden volgehouden. Dus we kunnen eigenlijk beter de vraag stellen; waarom we ons niet gewoon aan moeders voorschriften kunnen houden? daarbij ook de vraag waarom we het met de zogenaamde ‘wondermiddelen’ het uiteindelijk niet goed kunnen volhouden?

 

Vitaliteit vs. leefstijl

Dat was voor mij uiteindelijk de reden waarom ik verder ging leren voor vitaliteitsprofessional om zo mensen en hun gedrag beter te kunnen begrijpen en zo beter te gaan helpen.
Met aandacht alleen voor leefstijl en gezondheid komen we er dus niet. De basis van beter volhouden ligt bij het nastreven van een goed leven, oftewel autonoom en zinvol in het leven staan. Hiermee komen we dan wellicht eerder tot de kern van de oplossing betreffende het volhouden van een gezondere leefstijl.

‘Goed leven’; makkelijker gezegd dan gedaan.

Een goed leven is helaas niet altijd voor iedereen weggelegd. Zo hebben we als mens regelmatig te maken met bepaalde frustraties op het gebied van communicatie. Denk bijvoorbeeld op het werk aan de een anders denkende leidingevende. Daarbij herkennen we ook een tekort aan autonomie, omdat je bijvoorbeeld vaak jezelf op de tweede of derde plaats zet. Ook een belangrijke frustratie is het missen van specifieke vaardigheden en kennis  om goed om te kunnen gaan met de vele en snelle veranderingen om ons heen.

Wist je dat..

.. er in Nederland zo’n 1 miljoen mensen rond de armoedegrens leven. Zo’n twee miljoen mensen voor hun pensioen afgekeurd worden of 1 op de 6 werknemers in Nederland te maken krijgen met Burnout-achtig klachten.
Deze mensen zijn dagelijks meer bezig met hun hoofd boven water houden, dan zich bezig houden om op een verantwoorde manier, gezond in het leven te staan. Hoe graag ze ook met een gezonde leefstijl bezig willen zijn, ze komen er gewoon niet aan toe. Hetzij door geldgebrek, hetzij vermoeidheid, weinig richting in het leven hebben of gewoon door het ontbreken van de juiste inzichten en vaardigheden.

Ben je dagelijks aan het leven of aan het overleven?

Dit betekent in de praktijk dat ik met de mensen eerst kijk waar ze nu eigenlijk staan in het leven. Zijn ze aan het leven of aan het overleven. Dit wetende gaan we verder met gericht helpen. Ik breng ze vervolgend fysiek & mentaal  in beweging richting een goed, beter en  best leven.

Wat is jouw reden om te leven?

Aandacht voor leefstijl en gezondheid is zeker belangrijk als onderdeel van een goed leven. Echter voor jezelf een goede reden hebben om de dingen goed te kunnen doen, is uiteindelijk nog belangrijker om alle goeds uit je leven te kunnen halen. Via de vitale weg zorgt er dan vervolgens voor, dat je beter focus kan houden op de bewuste en gezonde gewoontes in een gezond leven.

Interesse?

Wil je ook meer weten van mijn nieuwe programma waarmee je fysiek en/of mentaal in beweging gaat komen met een vitale insteek, dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend 30 minuten gesprek.