Moet je je eens voorstellen: je bent een jaar lang fysiek en mentaal hard aan het  werk en eindelijk is daar je welverdiende vakantie… Pak je de fiets (geen e-bike!!), ga je vervolgens 1200 km zwaarbepakt fietsen en kom je na 3 weken weer gewoon uitgerust en opgeladen thuis. Welk geheim zou hierachter kunnen zitten? Een nieuw dopingmiddel? Een stiekem onzichtbaar motortje in de trapas of was er mazzel met windje mee naar benêe? Nee hoor, dit is de souplesse van je eigen brein. Een mechanisme in ons brein, de mindset, dat we zelf kunnen bedienen. Hoe doe je dat? Wat heb je ervoor nodig om je hoofd leeg te maken en jezelf positief op te laden, om zo tot daadkrachtige oplossingen en mooie ideeën te komen?

Ik neem jullie even een stukje mee, op onze (mijn vriendin en ik) zomervakantie fietstocht van thuis naar huis door Nederland en Duitsland, naar een souplesse momentje onderweg.

De zon schijnt flink, het is 28 graden. Er is een verkoelend tegenwindje. Om ons heen is er een lichtglooiend landschap met vele tinten groen, op zo’n 600 meter hoogte in de Duitse Eifel. In een steady-state-tempo fietsen we omhoog over een strakke overzichtelijke weg. Zo’n weg waar je bijna geen ander verkeer tegenkomt, zodat je lekker in jezelf kan keren om te kunnen genieten van die rustgevende omgeving en na te denken over allerlei dingen van het leven. Het is mooi om zo met volle aandacht te ervaren dat je met een zwaarbeladen fiets – kleding, tent, potten en pannen et cetera –  een helling oprijdt zonder enige moeite. Heel bewust de sereniteit, het soevereine beentempo, de prikkelende zonnestralen en het tegenwindje ervaren.

Deze combinatie zorgde bij mij voor een ideale gemoedsmix in mijn hoofd. Er was een perfecte harmonie tussen de mentale, fysieke en omgevingsfactoren. De ene na de andere positieve gedachte floepten spontaan omhoog.

Wat wordt jouw koers?

Hoe vaak komt het niet voor dat je als ondernemer c.q. individu te maken krijgt met het missen van een bepaalde mate van creativiteit, initiatiefloosheid, motivatieverlies. Een soort ‘windje tegen’ waar je hard tegen in moet stoempen,  om tot die daadkrachtige oplossingen te kunnen komen. Het kost je veel energie  en op het moment suprême, als er initiatief moet worden genomen, mis je de kracht om mee te kunnen gaan in die ‘ontsnapping’ en blijf je uiteindelijk hangen in de ‘achterhoede’ waar je niet echt het verschil kan gaan maken met je bedrijf of als mens.

Jezelf in beweging zetten.

Al bewegende – in dit geval op de fiets, het kan natuurlijk ook lopend – door een diversiteit aan groene natuur, kon ik onderweg zonder al te veel moeite bewust nadenken over allerlei zaken in mijn leven die me op het moment bezighouden. Dit proces gaat eigenlijk vanzelf. Als het lichaam c.q. brein maar in beweging komt.

 De souplesse van het brein

Het brein bestaat uit 86 miljard hersenneuronen die op bijna ontelbare wijzen met elkaar zijn verbonden. Dit wordt het connectoom genoemd. Het bepaalt hoe wij zaken interpreteren en hoe we erop reageren. Deze verbindingen veranderen constant en zijn dus plastisch. Dit noemen we hersenplasticiteit en het is de basis van hoop en wanhoop. Het heeft invloed op onze vrijheid van denken en handelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat fysieke activiteit, maar ook het bespelen van een muziekinstrument leidt tot aanmaak van nieuwe verbindingen. Met het creëren van nieuwe verbindingen ontstaat er dan weer ruimte voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Door onszelf in beweging te zetten, activeren we de aanwezige sensoren (o.a. spierspanning, temperatuur, intensiteit, druk) in ons lichaam. Die versturen informatie via het centrale zenuwstelsel naar het brein. Het brein vormt als het ware een ‘mening’. Aan die mening verbinden wij een bepaalde betekenis. Dit noemen we een emotie. Bijvoorbeeld gelukkig, blij, vrolijk, bang, verdrietig, gefrustreerd. Aan de hand van die emotie creëren we dan een bepaalde werkelijkheid, de mindset, die ons vervolgens weer in actie zet met een bepaald handelen.

Zullen we samen op pad gaan in plaats van jezelf voorbij te fietsen?

Of het nu 1200 kilometer fietsen is of 30 minuten (in een matig intensief tempo) wandelen in het bos, het maakt niet uit. Je kunt je hoofd op bepaalde manieren leeg maken en zo komen tot oplossingen en mooie ideeën. Spreekt dit verhaal je aan en wil je ook in beweging komen en zo meer inzicht krijgen in de werking van de mindset en de benodigde tools bij jezelf ontdekken, neem dan gerust contact op om zo samen te kijken hoe je meer op souplesse kunt ondernemen, werken en leven.